Blog

Welke week zwangerschapsdiabetes?

Welke week zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes?

Gevolgen zwangerschapsdiabetes Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby zelf insuline produceren, om dit af te breken.

Hoeveel kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

Wat zijn symptomen van zwangerschapsdiabetes?

Symptomen van zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Waarom insuline bij zwangerschapsdiabetes?

Waarom ga ik insuline spuiten? Insuline is nodig om je bloedsuiker stabiel te houden. Je lichaam maakt zelf insuline, maar bij zwangerschapsdiabetes te weinig. Door ook insuline te spuiten, krijg je genoeg insuline.

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.

Wat kun je doen aan zwangerschapsdiabetes?

Door anders te eten en meer te bewegen kun je je bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Je controleert zelf minstens twee dagen per week verschillende keren per dag hoe hoog je bloedglucosewaarden zijn. Dit doe je met een bloedglucosemeter. Je diabetesverpleegkundige vertelt je hoe je dat doet.

Waarom krijg je zwangerschapsdiabetes?

Hoe kom je van zwangerschapsdiabetes af?

Als je bloedsuiker heel erg verhoogd is, heb je medicijnen nodig om de bloedsuiker te verbeteren.

  1. Dit is meestal insuline. Dit is veilig en er is veel ervaring mee in Nederland.
  2. Soms zijn pillen die de bloedsuiker verlagen een optie. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de werking ervan bij zwangerschapsdiabetes.

Kan zwangerschapsdiabetes genezen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.