Useful tips

Kun je je baarmoeder laten verwijderen?

Kun je je baarmoeder laten verwijderen?

De gynaecoloog kan de baarmoeder verwijderen via de schede (vaginaal), soms in combinatie met een kijkoperatie (laparoscopie) of via de buikwand (abdominaal). Bij een operatie via de buikwand is een horizontale snede (bikinisnede) mogelijk of een verticale snede van de navel naar beneden.

Hoelang duurt operatie baarmoeder verwijderen?

Soms zullen de eierstokken ook worden verwijderd, dit is vooraf met u besproken door uw gynaecoloog. De baarmoedermond wordt bij verwijderen van de baarmoeder met een kijkoperatie ook verwijderd. De operatie duurt gemiddeld 1 tot 2 uur.

Wat zijn de nadelen van baarmoeder verwijderen?

Mogelijke complicaties en bijwerkingen van een baarmoederverwijdering

  • Afscheiding.
  • Nabloeding.
  • Problemen bij het plassen.
  • Moeheid.
  • Geen menstruatie meer.
  • (On)gevoeligheid van het litteken.
  • Overgangsklachten.
  • Veranderde seksuele beleving.

Wat na verwijderen baarmoeder?

Na de ingreep: Voor een abdominale hysterectomie blijft u gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Na de ingreep raden we u een zestal weken rust aan. Daarna kan u terug gaan werken. U mag wel in bad en douche, wandelen en licht huishoudelijk werk doen.

Hoeveel kost het om je baarmoeder te verwijderen?

Niet aangesloten bij een ziekenfonds

Gemeenschappelijke kamer Eénpersoonskamer
Ereloon arts € 1.550 € 1.550
Ereloonsupplement arts € 1.150
Diversen volgens gebruik volgens gebruik
TOTAAL € 4.100 tot € 4.175 € 5.470 tot € 5.570

Hoe lang bloedverlies na verwijderen baarmoeder?

Gedurende één tot twee weken na de operatie kunt u last hebben van vaginaal bloedverlies, rood of bruin van kleur, vergelijkbaar met een lichte menstruatie. Sommige vrouwen hebben eerst weinig of geen bloedverlies maar kunnen dan plotseling, ongeveer na 10 dagen, vaginaal oud bloed verliezen. Dit stopt meestal snel.

Hoe lang thuis na verwijderen baarmoeder?

Afhankelijk van de soort operatie moet u rekening houden met een hersteltijd van circa 4 tot 6 weken. Bij een operatie via de schede of kijkbuis zal dit eerder richting de 4 weken zijn, bij een buiksnede duurt het herstel zeker 6 weken.

Waarom wordt een baarmoeder verwijderd?

Het optreden van hevige, langdurige en onregelmatige menstruaties of bloedverlies tussen de menstruaties door kan een reden zijn om de baarmoeder te verwijderen. Deze menstruatieklachten kunnen een gevolg zijn van afwijkingen van de baarmoeder zelf, zoals bijvoorbeeld vleesbomen in de baarmoeder (myomen).

Waarom baarmoeder weghalen?

Bij een baarmoederoperatie verwijderen we de baarmoeder, eventueel met eierstokken en eileiders. Een baarmoederoperatie kan nodig zijn bij vleesbomen (myomen), stoornissen in de menstruatie, verzakking van de baarmoeder, endometriosis of kwaadaardige aandoeningen.

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na verwijderen baarmoeder?

Hoe lang u in het ziekenhuis blijft, hangt af van de zwaarte van de operatie en van het tempo waarin u herstelt. Ook is het van belang of u thuis hulp hebt. Doorgaans blijft u na de operatie enkele dagen tot een week in het ziekenhuis. U wordt gewoonlijk na zes weken op de polikliniek terugverwacht voor controle.

Waar zit je baarmoeder aan vast?

De blaas, de baarmoeder en de endeldarm zitten met bindweefselbanden vast in het bekken. Ook rusten deze organen op de spieren van de bekken- bodem. Als de banden en spieren verslappen, kunnen deze organen in meer of mindere mate via de vagina naar buiten komen.

Hoelang opgezette buik na baarmoederverwijdering?

Opgezette buik Na de operatie is uw buik de eerste weken nog wat opgezet. Dit wordt na verloop van tijd minder. Dit is normaal en u hoeft zich hier niet ongerust over te maken.