Lifehacks

Wat kost een goede CO melder?

Wat kost een goede CO melder?

Koolmonoxide meter: wat kost dat?

Soort rookmelder Prijs* Offerte
Koolmonoxide melder € 25 – 230 Gratis offertes Zelf kopen
Slimme koolmonoxidemelder € 60 – 120 Gratis offertes Zelf kopen

Heb ik een koolmonoxidemelder nodig?

Zelf raden we je ten zeerste aan een koolmonoxidemelder in huis te plaatsen als je verbrandingsapparatuur hebt staan. Dat kan een CV-installatie op gas zijn, maar ook een open haard of zelfs een gasfornuis en -oven. Hoewel het aantal gasinstallaties in huis langzaam afneemt, zijn ze overal nog volop in gebruik.

Welke koolmonoxidemelder is wel goed?

Onder andere onderstaande koolmonoxidemelders zijn veilig en goed uit de test gekomen van de Consumentenbond:

  • Alecto koolmonoxidemelder COA 26.
  • Ei 207 koolmonoxidemelder.
  • Kidde ( Ajax ) koolmonoxidemelder 5CO.
  • Sensotec Firehawk koolmonoxidemelder CO7B.
  • FireAngel koolmonoxidemelder CO-9B-BNLT.

Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?

De levensduur van een CO-sensor gaat van 5 tot 10 jaar mee. Controleer steeds de productinformatie om na te gaan hoe lang een sensor meegaat.

Welke melder bij CV ketel?

Er zijn ook gasmelders die koolmonoxide kunnen detecteren maar bij de meeste gevallen is er een aparte koolmonoxide melder voor nodig. Meest verstandige is om deze melders te plaatsen bij een cv-ketel, gasboiler, gaskachel of geisers en fornuizen. Maar niet te dicht bij de bron plaatsen houd het liefst 5 meter afstand.

Wat moet je doen als je co melder afgaat?

Als er een alarmsignaal afgaat:

  1. Gebruik de knop voor dempen/resetten (druk op de knop op Nest Protect).
  2. Bel de hulpdiensten (alarmnummer 112 in Nederland, 100 in België).
  3. Ga onmiddellijk in de frisse lucht staan: buiten of bij een open raam of deur. Tel of alle mensen uit het huis aanwezig zijn.

Hoe weet je of er koolmonoxide is?

Demonteer de koolmonoxidemelder in leg deze samen met nagloeiende sigaret of wierook in een kookpan. Druk op de testknop. De melder gaat nu elke 4 seconden de hoeveelheid CO deeltjes controleren.

Wat voor geluid maakt een koolmonoxidemelder?

De koolmonoxidemelder heeft in alarm een kenmerkend aan-uit geluid van 3 meldingen gevolgd door een pauze; daarnaast zal de rode LED in een koolmonoxidemelder gaan knipperen. De rookmelder in alarm zal af blijven gaan. (continue piepen).

Hoe weet ik of er koolmonoxide is?

In een speciale testruimte wordt de koolmonoxidemelders op de juiste hoogte opgehangen. Deze ruimte wordt daarna gevuld met koolmonoxide. De melders moeten binnen drie minuten alarm slaan. Het is van belang dat deze melders luid genoeg afgaan zodat je er ook van wakker wordt als je in diepe slaap bent.

Welke 5 factoren bepalen de mate van CO vergiftiging?

het niet verbonden zijn aan een schouw die de verbrandingsgassen afvoert; slecht geregelde, geïnstalleerde of onderhouden toestellen; het verkeerd gebruik; het gebruik in te kleine en slecht verluchte ruimte.

Hoe kan koolmonoxide ontstaan in een cv-ketel?

Koolstofmonoxide komt vrij bij de verbranding van gas wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is. Een nieuwe CV-ketel heeft een doorvoer die er voor zorgt dat de buitenlucht wordt gebruikt als zuurstoftoevoer voor de verbranding van gas.

Hoe lang duurt het voordat koolmonoxide uit je bloed is?

Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden. De halfwaardetijd van CO (T1/2 of de tijd die nodig is om de het carboxyhemoglobine-gehalte in het bloed te halveren) bedraagt 3 tot 4 uur bij een gezonde volwassene.