Popular

Hoe slecht is amalgaam?

Hoe slecht is amalgaam?

Door gezond tandweefsel op te offeren, verzwak je de tand, waardoor er sneller kans is dat deze breekt. Een andere belangrijke reden om geen amalgaam meer te gebruiken is de wereldwijde vervuiling van het milieu door kwik. Kwik kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Waarom vullingen vervangen?

De tand of kies kan gevuld worden als er een gaatje (tandbederf) is of als de kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat er weer goed kan worden gekauwd en voorkomt verdere (pijn)klachten.

Hoe lang gaat een Composietvulling mee?

Deze vullingen gaan 10 tot 15 jaar of nog langer mee. Composietvullingen hebben esthetische voordelen. Ze bestaan uit een mix van plastic en glaspoeder en kunnen in dezelfde kleur als de tand van de patiënt gemaakt worden. Deze vullingen hebben echter een beperktere levensduur, namelijk 5 tot 7 jaar.

Waar bestaat amalgaam uit?

Tandheelkundig amalgaam of tandvulling is een legering van vloeibaar kwik en andere metalen (zilver-, koper-, tin- en zinkpoeder) en wordt gebruikt om tandcariës te herstellen. Er bestaan nog andere materialen voor de verzorging van tandbederf (cf. paragraaf hieronder). Het bevat kwik.

Welke stof uit amalgaam is schadelijk voor de gezondheid?

Amalgaam is een zwaar giftig metaal, waarvan de vulling voor 50% uit kwik bestaat. Kwik bevat giftige stoffen, die tijdens het kauwen of drinken van warme dranken, vrijkomen. De kwik stapelt zich langzamerhand op in de nieren, lever en hersenen.

Is composiet schadelijk?

Het grote voordeel van composiet is de kleur, waardoor de vullingen bijna onzichtbaar zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het composiet misschien schadelijk is voor de gezondheid. Uit composietvullingen kan namelijk de giftige stof bisfenol-A lekken en zo in het lichaam terecht komen.

Kan een vulling slijten?

Bacteriën vormen een laagje (biofilm of tandplak) op de tanden, ook op de composietvullingen en kunnen het materiaal afbreken. Door kauwen slijten de composietvullingen van buitenaf en ook stoffen uit de voeding kunnen invloed hebben op deze vullingen.

Kunnen vullingen lekken?

Een lekkende vulling is een vulling die niet meer volledig afsluit. Door een lekkende vulling kan tandbederf onder de vulling ontstaan. Als dit tandbederf zich verder ontwikkelt, kan het tandweefsel ontstoken raken. Er is dan een wortelkanaalbehandeling nodig.

Hoelang blijft vulling goed?

Hoe lang gaan witte vullingen mee? Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.

Waaruit bestaat composiet vulling?

Het witte vulmateriaal heet composiet. Dit bestaat uit kleine glasdeeltjes in een kunsthars. Grote voordelen zijn uiteraard de kleur, maar ook de hechting aan het tandmateriaal. Composiet plakt aan de tand zelf, waardoor de tand verstevigt.

Is tandvulling giftig?

Is een lekkende vulling gevaarlijk?