Blog

Hoe moet je fruitbomen snoeien?

Hoe moet je fruitbomen snoeien?

Fruitbomen snoeien doe je zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Knip oude takken en takken die weinig vrucht geven weg met een snoeischaar of takkenschaar. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter vanaf de stam.

Wat is de beste tijd om een kersenboom te snoeien?

Kersen moet je snoeien na de oogst, in die periode genezen de snoeiwonden beter dan in de winterperiode. Ook nu worden alle concurrerende takken, te dicht op elkaar staande takken, steilgroeiende takken en elkaar kruisende takken verwijderd.

Wat is de beste tijd om fruitbomen te snoeien?

Van januari tot maart kunnen fruitbomen zoals appel- en perenbomen gesnoeid worden. Snoei het liefst bij droog weer, en niet als het vriest. Een wat oudere fruitboom hoeft slechts licht gesnoeid te worden, het gaat dan om onderhoudssnoei.

Welke maand appelboom snoeien?

Hoe vaak en wanneer moet je een appelboom snoeien Dit is tussen december en februari. Snoei de boom niet bij nat of regenachtig weer, dat maakt de boom extra gevoelig voor ziektes en kies een moment dat een periode boven de 5 graden is. In de zomer snoei je de boom nog een keer, dit is tussen juni en augustus.

Hoe hoogstam snoeien?

Een hoogstam Kers, Pruim en Noot snoei je in de zomer, na de oogst. In de winter snoeien we deze bomen niet, omdat de kans op ziektes toeneemt. Een Appel en Peer kan zowel in de winter als in de zomer worden gesnoeid. Het beste snoeitijdstip voor Appel- en Perenbomen is afhankelijk van het doel van de snoei.

Welke tijd perenboom snoeien?

Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden. Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius.

Hoe en wanneer een kersenboom snoeien?

De kersenboom of kerselaar Ook de kersenboom snoeien gebeurt vanaf half april tot half september en zeker niet in de winter. Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien.

Wat voor grond heeft een kersenboom nodig?

Zoete kersen stellen veel eisen aan de grond waar ze geplant worden: een zoete kersenboom staat graag in vochthoudende kleigrond waarin de boom makkelijk diep kan wortelen. Wanneer de boom te nat of in een te zure grond staat, kan de boom verschillende ziektes krijgen.

Wat is de beste tijd om fruitbomen te planten?

Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering. Deze bomen plant je pas in maart omdat de jonge bomen vorstgevoelig zijn.

Hoe vaak moet je fruitbomen snoeien?

Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen moet je snoeien van half april tot half september. Een algemene regel is dat je de steenvruchtbomen net na de bloei in april/mei of net na de pluk in augustus snoeit.

Hoe en wanneer moet je een appelboom snoeien?

Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien:

  1. Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is bloesemhout.
  2. In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei, maakt de boom veel waterlot.

Hoe snoei je een Elstar appelboom?

De elstar dient twee keer per jaar gesnoeid te worden. Aan het einde van de winter (eind februari, begin maart) dien je de oude takken weg te snoeien, waarbij je de kortloten spaart. Herhaal het snoeiproces nogmaals in juni. U dient dan tevens de recht omhoog schietende takken (waterlot) weg te halen.