Blog

Waarom spouwmuur ventileren?

Waarom spouwmuur ventileren?

Ventilatie voorkomt vochtschade en zorgt ervoor dat de buitengevel sneller opdroogt. De spouwisolatie geeft minder warmte af in de spouw hierdoor is er ook een minder droog ventileren effect in de spouw. Kortom de ventilatie van de spouwmuur zal niet meer zoveel bijdragen aan de ventilatie.

Hoeveel ventilatie spouwmuur?

Ventilatie van de spouwmuur

Begrip Voorwaarde aan ventilatieopening per m1 gevel (mm2) Advies toepassing open stootvoegen
Zwak geventileerd ≥ 500 – < 1500 1x o.s. per 2 strekken t.p.v. hor. muurbeëindigingen, fundering en dakrand
Sterk geventileerd ≥ 1500 Stootvoegloos metselwerk

Wat is de functie van spouwmuur?

Een spouwmuur biedt naast bescherming tegen vochtproblemen dus ook de mogelijkheid om beter te isoleren. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat door de muur én dempt geluid van buitenaf.

Waarom open stootvoegen?

In de huizenbouw dienen open stootvoegen veelal om de achterliggende spouw te ventileren of om water af te voeren. Ze worden ook om esthetische redenen toegepast. Vaak worden ze geplaatst onder en boven gevelopeningen, kort boven het maaiveld, boven ingemetselde waterkeringen en kort onder het dak.

Waarom Gevelventilatie?

Vast staat dat ventilatie het probleem van oververhitting voorkomt en bijdraagt aan een gezond en prettig leefklimaat, of het nu hartje winter of hoog zomer is. Maar er zijn meer voordelen. Een ventilerend gevelsysteem zorgt voor afvoer van regen- en condenswater en is hierdoor beter bestand tegen weersinvloeden.

Hoeveel open stootvoegen?

Voor voldoende afvoer moet één stootvoeg per 3 à 4 strekken worden opengelaten. Bij de fundering wordt wel eens overwogen om 1 stootvoeg per 2 strekken aan te houden. Vlak boven het maaiveld vinden we open stootvoegen voor ventilatie en vlak boven de fundering voor afvoer van water uit de spouw.

Hoeveel ventilatie in kruipruimte?

Het aantal ventilatieroosters in de kruipruimte is o.a. afhankelijk van de het oppervlak en het aantal compartimenten van de kruipruimte. Een gemiddelde woning heeft 4 tot 6 ventilatieroosters nodig.

Wat is een luchtspouw?

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie.

Heeft elk huis een spouwmuur?

Alle woningen die nu gebouwd worden, hebben een spouw. Een spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van de woning. Tot de jaren twintig van de vorige eeuw werden woningen nog zonder gebouwd. Later is men gaan bouwen met spouw en vanaf 1960 werd deze ruimte tussen de muren bij nieuwbouw verplicht.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes.

Kun je iedere spouwmuur isoleren?

Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Maar niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren. Die kun je ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant.