Trending

Kan een verzakking terug komen?

Kan een verzakking terug komen?

Een verzakking kan al vrij snel na een operatie terugkomen, maar soms ook pas na jaren. Hoe ernstiger de verzakking was bij de eerste operatie, hoe groter de kans dat een verzakking weer terugkomt.

Kan huisarts verzakking zien?

De huisarts zal net als de bekkenfysiotherapeut je vragen stellen. Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Wat zijn de klachten van een verzakte blaas?

Bij een blaasverzakking kan de blaas niet altijd goed geleegd worden. Dat vergroot de kans op een blaasontsteking. Er kan meer blaasprikkeling optreden waardoor de aandrang om te plassen toeneemt en er kan urineverlies ontstaan. Ook kan er pijn onderin de rug en pijn bij het vrijen optreden.

Wat is prolaps operatie?

Bij een verzakking aan de voorwand van de vagina met daarachter de blaas, kan een operatie een mogelijkheid zijn. Bij deze operatie brengt de gynaecoloog de uitgezakte vaginavoorwand en blaas op de plaats terug. Deze operatie noemen we een voorwandplastiek. Opereren is de meest ingrijpende behandeling.

Kan een verzakking rugpijn veroorzaken?

Als die bodem niet sterk genoeg meer is, kan uw blaas, darm of baarmoeder naar beneden zakken. U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina). Het kan ook zijn dat u een uitstulping in de vagina voelt. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijke oorzaken van een verzakking.

Hoe weet ik dat ik een verzakking heb?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoe merk je verzakking?

Is een verzakking zichtbaar?

Een verzakking kan aan de buitenkant tussen de benen zichtbaar zijn. Bij persen is dit vaak beter te zien. Er is of komt een bol tevoorschijn. Als de verzakking minder groot is, kan de gynaecoloog de verzakking met inwendig onderzoek vaststellen.

Kunnen je darmen op je blaas drukken?

Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, spreken we van een overactieve bekkenbodem. Dit kan verschillende klachten geven. Het kan leiden tot pijn onder in de buik, maar er kunnen ook problemen ontstaan met ontlasting en plassen. Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken.

Wat zie je bij een verzakking?

Hoe operatie verzakking?

De gynaecoloog maakt een snee in het midden van de voorwand en duwt de blaas terug naar de normale plek. Enkele hechtingen houden de blaas op de goede plaats. De gynaecoloog verstevigt het gebied tussen de vaginavoorwand en de blaas met hechtingen. Hiermee worden nieuwe verzakkingen zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe lang duurt operatie Voorwandplastiek?

Soms wordt een tampon in de vagina ingebracht om een eventuele bloeduitstorting te voorkomen. De tampon is een lang gaaslint dat de vagina stevig opvult. De tampon wordt de volgende ochtend verwijderd. De operatie duurt ongeveer 45 tot 90 minuten, afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie.